top
Tutoriale
Mai aveti intrebari?

021 321 39 95
Sunati Acum !

 
Tehnologii utilizate in videoproiectie

Aproape oricine foloseste un dispozitiv de afisare cu tub cathodic (CRT), cum ar fi televizoarele standard sau monitoarele calculatoarelor. De asemenea multi folosesc deja tehnologia LCD (afisare cu cristale lichide), la ecranele notebook-urilor sau a monitoarele de ultima generatie.
Pana acum 2-3 ani, videoproiectoarele sau proiectoarele multimedia, erau foarte scumpe, foarte mari si grele si erau folosite de foarte putini. Datorita progreselor inregistrate in industria de profil, noile videoproiectoare foarte performante, mult mai iftine si mult mai mici, pot proiecta cu succes prezentari in Power Point sau imagini HDTV, fiind ideale si pentru aplicatii “home cinema”.
Orice proiector, oricare ar fi tehnologia cu care este realizat, are aceeasi structura interna de baza: o sursa puternica de lumina (lampa), un sistem electronic de procesare a semnalului video (de la PC, DVD, etc) si un sistem optic de proiectie.

 

Tehnologia LCD

Proiectoarele LCD moderne, contin 3 panouri identice, de mici dimensiuni, cu dispozitive cu cristale lichide (LCD). De fapt, fiecare panou contine o matrice de LCD-uri minuscule, avand aceeasi rezolutie cu a videoproiectorului ( ex: XGA: 1024 x 768 pixeli - cate o microcelula LCD pentru fiecare pixel).
Dispozitivele cu cristale lichide (LCD) au proprietatea de a bloca sau transmite lumina, in functie de semnalul de comanda. Dar raspunsul la aceasta comanda nu este instantaneu. LCD-urile folosite in videoproiectoare sunt mult mai rapide decat cele pentru ecranele de notebook sau monitoare PC.

Fascicolul de lumina alba de la sursa (lampa), descompus de un sistem de oglinzi dichroice in cele trei componente de baza ale luminii albe: rosu, verde si albastru (R,G,B), este transmis celor trei panouri cu cristale lichide (cate unul pentru fiecare culoare). Cele trei panouri LCD creeaza imaginea corespunzatoare fiecarei culori, imagine care este recompusa apoi de o prisma dichroica si proiectata printr-un sistem de lentile pe ecran.

La videoproiectoarele de ultima generatie, pentru a mari luminozitatea (folosind aceeasi lampa si aceeasi tehnologie), s-a adaugat in spatele fiecarui panou LCD un strat de microlentile perfect aliniate, corespunzatoare fiecarui pixel. Aceasta duce la o imagine finala mai luminoasa si la reducerea efectului de “pixelizare” a imaginii.

Avantaje : portabilitate, foarte luminoase, definitie buna a culorilor, un numar foarte mare de nuante de culoare, un contrast foarte bun.

Videoproiectoarele LCD sunt potrivite acolo unde “reproducerea culorilor” este importanta: prezentari documente, fisiere PowerPoin, etc

 
Tehnologia DLP cu un chip DMD

Tehnologie dezvoltata de Texas Instruments, DLP (Digital Light Processing, are la baza un dispozitiv optic cunoscut ca DMD (Digital Micromirror Device).

DMD este o suprafata dreptunghiulara care poate contine pana la 1,3 milioane de oglinzi microscopice. Fiecare oglinda masoara mai putin de 1/5 din grosimea unui fir de par si este montata pe un suport special care permite inclinarea ei spre lumina (ON) sau contra luminii (OFF), creand astfel un pixel luminos sau intunecat pe suprafata de proiectie.
Semnalul video digitizat, comanda dispozitivul DMD, directionand fiecare micro-oglinda sa comute ON-OFF de cateva mii de ori intr-o secunda. Cand o micro-oglinda este comutata de mai multe ori ON (reflecta lumina) decat OFF (nu reflecta lumina), pixelul proiectat va fi gri deschis, iar daca o micro-oglinda este comutata de mai multe ori OFF decat ON, pixelul proiectat va fi gri inchis.
Lumina alba generata de lampa videoproiectorului, trecuta printr-un asa numit “disc rotitor de culoare” este transmisa pe suprafata DMD, micro-oglinzilor. Discul rotitor colorat in culorile de baza care compun lumina alba (rosu, verde, albastru), filtreaza fascicolul luminos, lasand sa treaca pe rand spre DMD, lumina rosie, verde si albastra (RGB).
 
Un sistem DLP poate crea astfel cel putin 16,3 milioane de culori.
Starile de ON si OFF ale fiecarei oglinzi sunt sincronizate cu rotirea segmentelor de culoare si cu rata de reimprospatare a imaginii, astfel incat, micro-oglinzile vor reflecta sau nu culoarea rosie, verde sau albastra, corespunzator imaginii.
Rata de reimprospatare a imaginii este aprox. 1/60 dintr-o secunda, suficient de rapida astfel incat ochiul uman sa integreze secventele de culoare si sa vada o singura imagine, full color.
La unele videoproiectoare pe discul de culoare se mai adauga un segment transparent. Astfel albul din imagine va fi mai stralucitor, nuantele de culoare mai luminoase, intreaga imagine va fi mai stralucitoare.

In primele generatii de DMD, cand o micro-oglinda se inclina contra luminii (OFF), un mic spatiu ramanea deschis si mici particule de lumina (fotoni) ajungeau accidental la ecran, efectul fiind de scadere a contrastului.
La noua generatie de DMD, interiorul fiecarui dispozitiv este acoperit cu un strat de material care absoarbe particulele de lumina, reducand astfel riscul ca atunci cand oglinzile sunt OFF, lumina sa ajunga la ecran. Contrastul s-a imbunatatit simtitor, de la o rata de 800:1 la mai mult de 1500:1.
De asemenea, unghiul de inclinare al micro-oglinzillor a crescut de la 10° la 12° aducand astfel o crestere a luminozitatii cu 20%, iar la noile dispozitive DDR DMD, fiecare micro-oglinda primeste de 2 ori mai multe date/sec despre natura pixelului pe care il reprezinta, nuantele de culoare fiind astfel reproduse cu si mai mare acuratete.

Avantaje :
Nu exista efectul de pixelizare a imaginii (distanta dintre pixeli < 1mm)
Foarte luminoase
Nuantele de culoare sunt reproduse cu mare acuratete
Mai mic, mai usor – foloseste mai putine componente

Dezavantaje :
E efectul de “rainbow” (curcubeu) – vedeti flash-uri de forma unui curcubeu, daca schimbati repede privirea dintr-o parte in alta a ecranului.
Daca aveti obiecte de culoare alba pe fundal negru, care se misca, este posibil ca pentru foarte scurt timp sa vedeti imaginea sparta in componetele sale de culoare.

Videoproiectoare DLP (un singur DMD) sunt ideale pentru aplicatii “home cinema”.

Tehnologia DLP cu trei chipuri DMD

Sistemul DLP cu 3 dispozitive DMD este identic cu cel cu un singur dispozitiv, doar ca aici pentru fiecare culoare de baza R, G, B, este alocat un dispozitiv DMD. Lumina alba generata de lampa este descompusa in cele trei culori de baza cu ajutorul unei prisme. Lumina reflectata de cele 3 dispozitive DMD, este recompusa si proiectata printr-un sistem de lentile pe ecran.
Calitatea imaginii si luminozitatea sunt mult superioare celorlalte tehnologii, 3xDMD fiind ideala pentru aplicatii ca cinematografe, stadioane, etc.
Din nefericire, este si cea mai scumpa tehnologie, un videopropiector DLP cu 3xDMD poate sa depasesasca si suma de 30.000$.

 
Tehnologia (LCoS) Liquid Crystal on Silicon

Una din cele mai noi tehnologii, un dispozitiv LCoS se compune dintr-un strat de cristale lichide, asezat pe un strat pixelizat reflectiv. Sub acest substrat exista un alt strat care contine circuitele electronice de comanda a pixelilor. Acest ansamblu sta la baza sistemului de proiectie. Configuratiile LCoS realizate la ora actuala sunt 1280x768 pixeli si 1920x1080 pixeli. Folosind inovatii de ultima ora in tehnologia microchipurilor, LCoS utilizeaza pixeli de dimensiuni din ce in ce mai mici si densitati de pixeli din ce in ce mai mari.
Avantaje:
Excelenta reproducere a culorilor
Rezolutie inalta (nu exista efectul de pixelizare)
Un contrast superior.

Dezavantaje:
LCoS este inca foarte scumpa in comparatie cu tehnologiile LCD si DLP
Exista inca dificultati de realizare.


Prognozele INTEL pentru anul 2005, este de scadere a costurilor LCoS sub nivelul tehnologiilor LCD si DLP.

 
Tehnologia (D-ILA) Digital Direct Drive Image Light Amplifier

D-ILA este tehnologia LCoS dezvoltata de JVC. D-ILA este de fapt un dispozitiv LCD de tip reflectiv care furnizeaza o cantitate mai mare de lumina decat LCD-ul de tip transmisiv. Spre deosebire de tehnologia LCD, unde partea electronica de comanda este asezata pe aceeasi suprafata cu pixelii, in tehnologia D-ILA stratul cu driverele electronice este asezat in spatele stratului de cristale lichide.
Folosind inovatii de ultima ora in tehnologia microchipurilor ca si LCoS, D-ILA impacheteaza 2048x1536 pixeli intr-un chip de 1.3". Datorita densitatii marite de pixeli si a dimensiunilor foarte mici a pixelilor, D-ILA da nastere la imagini de rezolutie mare, contrast si tonuri de culoare de nivel superior.
Fascicolul polarizat de lumina de la o lampa cu xenon, reflectat de dispozitivul D-ILA (de fiecare pixel selectat), trece prin lentilele de proiectie spre ecran. Circuitele Integrate Drivere, controleaza tensiunea aplicata cristalelor lichide, in functie de nivelul de semnal. Moleculele de cristal lichid schimba directia de polarizare a luminii aplicate in functie de tensiunea de comanda.
Un proiector D-ILA RGB contine trei dispozitive D-ILA, R (rosu), G (verde), B (albastru). Fascicolele de lumina modulate de cele 3 dispozitive D-ILA sunt combinate de o prisma dichroica, care transmite lentilelor de proiectie o imagine full color.

___________________________________________________________________________________________________________________________
Site optimizat pentru o rezolutie de 1024x768 si apartinand 3G International srl.
Ultima actualizare 25 Februarie 2008.
Webmaster