top
Tutoriale
Mai aveti intrebari?

021 321 39 95
Sunati Acum !

 
Ghid de achizitionare pentru videoproiectoare Home Cinema

Aveti nevoie de putin ajutor in alegerea videoproiectorului pentru casa dumneavostra? Cititi in continuare si veti stii ce sa urmariti atunci cand intentionati sa achizitionati un videoproiector destinat pentru aplicatii Home Cinema.
- Care este cea mai potrivita luminozitate pentru casa mea?
- Cat de mult trebuie sa stiu despre calitatea imaginii?
- Cu ce conexiune pot obtine cele mai clare imagini?
- Ce trebuie sa stiu despre timpul de viata al lampii?
- Ce caracteristici trebuie sa aiba proiectorul pentru a fi usor de folosit?
- Trebuie sa-l instalez sau poate sa stea pe o masa?
- Ce inseamna “Aspect Ratio ”?
- Ce mai trebuie sa stiu?

 
 

Ce luminozitate am nevoie ?

Luminozitatea este masurata in ANSI lumeni. Pentru proiectorul de acasa, luminozitatea trebuie sa fie de minim 700 de ANSI lumeni. Locul unde va fi amplasat proiectorul are un rol important in alegerea echipamentului potrivit. Pentru camere cu lumina artificiala controlata si fara lumina naturala nu este nevoie ca videoproiectorul sa aiba o luminozitate atat de mare, asa cum se intampla in camere cu ferestre si alte surse de lumina.

- Pentru camere mici si slab luminate este nevoie de minim 700 ANSI lumeni
- Pentru camere slab luminate este nevoie de minim 1000 ANSI lumeni
- Pentru spatii luminoase este nevoie de minim 2000 ANSI lumeni

In cateva cazuri, luminozitatea calculata de producatori a fost facuta pentru semnalul de la calculator, care este mai puternic decat cel video.

Ce ar trebui sa stim despre calitatea imaginii?

Cei doi factori majori care sunt luati in considerare, vorbind despre calitatea imaginii, sunt uniformitatea luminozitatii si rezolutia. Rezolutia reprezinta numarul de pixeli care formeaza imaginea. Cele mai intalnite rezolutii sunt SVGA si XGA. Un proiector cu rezolutia XGA are aproape dublu numarul de pixeli, fata de un SVGA, dar costa mai mult.

Noi recomandam rezolutia XGA sau rezolutie nativa mai mare, cum ar fi WXGA, ca fiind cea mai buna solutie pentru aplicatii HDTV , DVD si alte aplicatii pentru acasa.

Dar pentru o calitate buna a imaginii nu e nevoie numai de rezolutie. Uniformitatea luminozitatii este de asemenea importanta. Aceasta reprezinta procentul dintre luminozitatea din centrul imaginii si cea din marginea imaginii. Un procent mai mare inseamna o continuitate a imaginii. Pentru aceasta procentul trebuie sa fie de minim 85%.

Care conexiune imi ofera cea mai clara imagine?

Conectivitatea si compatibilitatea sunt factori care influenteaza contrastul si claritatea imaginii. Proiectoarele recomandate pentru Home cinema ofera de obicei mai multe intrari video, micro-chipuri video speciale, dar si alte facilitati. Alte proiectoare, fara a fi destinate in mod special pentru home cinema, ofera de asemenea o imagine video de calitate.

Recomandarea pentru un proiector home cinema este sa aiba cel putin o intrare video component, care seamana cu o intrare composite, dar imparte semnalul video in trei. Aceasta este cea mai folosita intrare pentru semnalul video de buna calitate.

In ultimul timp toate proiectoarele home cinema au cel putin o intrare component si una S-Video. Cablul S-video difera de cel composite prin impartirea semnalului in doua componente – lumina si culoare oferind o calitate mai buna a semnalului decat cel composite.

Ce trebuie sa stim despre timpul de viata al lampii?

Proiectoarele LCD si DLP au un timp de viata al lampii intre 1000 si 4000 de ore. Aceasta caracteristica se refera la “timpul de jumatate al lampii”- momentul in care lampa are jumatate din intensitatea luminoasa pe care o avea cand era noua. Lampa continua sa functioneze, dar luminozitatea sa continua sa scada. Un timp de viata mai mare pentru lampa inseamna un cost mai mic pentru intretinerea proiectorului.

Daca vreti sa folositi un proiector pentru a va inlocui televizorul, costul de schimbare a lampii trebuie luat de asemena in calcul.

Daca folositi proiectorul pentru a vedea doar filme si evenimente speciale , timpul de viata al lampii nu este atat de important dar trebuie totusi luat in calcul. In medie un proiector folosit in acest mod este utilizat cam 8 - 12 ore pe saptamana.

Ce caracteristici fac proiectorul usor de folosit?

Cand alegem un proiector este important sa avem un meniu usor de folosit – reglarea rapida a culorii, schimbarea rapida intre HTDV si NTSC, precum si a sursei video. De asemenea existenta unei telecomenzi cu toate functiile, reprezinta un atu. Cu sau fara toate aceste caracteristici, majoritatea videoproiectoarelor sunt foarte usor de folosit.

Trebuie sa-l instalez, sau poate sa stea pe masa?

Aceasta este o decizie care trebuie luata inainte de a cumpara proiectorul – unde va fi instalat. Fiecare din cele doua optiuni ( montat pe tavan sau sa stea pe masa ) are avantajele ei.

Montarea pe tavan

Montarea pe tavan a proiectorului reprezinta solutia eleganta pentru camera dumneavostra, dar ofera si mai multa siguranta. In acelasi timp prin pozitionarea fixa nu mai este nevoie de reglarea proiectorului la fiecare utilizare. In acelasi timp un proiector montat in tavan nu poate fi mutat prea usor si necesita mai multe masuratori decat daca sta direct pe masa.
Daca intentionati sa-l montati in tavan, trebuie sa stiti distanta exacta intre proiector si ecran, deoarece pentru proiectoare diferite si distanta de proiectie este diferita. Prin distanta de proiectie se intelege relatia dintre distanta de la care proiectati si marimea imaginii obtinute. De exemplu, daca montati proiectorul la 3.5m distanta de ecran veti obtine o imagine mai mica decat daca il montati la 5m.

Daca il lasati pe masa

Majoritatea videoproiectoarelor sunt usor de transportat dintr-o locatie in alta. Asta inseamna ca putet saluati “ecranul TV mare” la prieteni si rude, sau puteti sa vizionati un film afara, proiectand pe usa garajului fara mare efort. Va trebui sa faceti setarile la fiecare utilizare, iar instalarea nu va mai parea foarte eleganta. Daca aceasta este solutia optima pentru dumneavoastra, trebuie sa alegeti un proiector cu zgomot mai mic de 35dB. Puteti de asemenea sa luati in calcul designul camerei astfel incat proiectorul sa fie vizibil.

Alegeti un proiector care poate fi montat pe tavan, pentru ca nu toate permit acest lucru.
Calculati distanta dintre proiector si ecran.
Fiti sigur ca intre proiector si perete sa existe suficient spatiu astfel incat sa fie o ventilatie buna.

Zgomotul ventilatorului sa fie mai mic de 35db.
Designul proiectorului sa se potriveasca.

Un proiector montat pe tavan poate fi totusi mutat. Ar fi bine sa pastrati cablurile extra pentru astfel de ocazii, pentru ca in principiu cablurile odata montate nu se mai pot demonta. Trebuie luat de asemena in calcul un kit de montare nu foarte complicat.

Noi recomandam sa alegeti inainte videoproiectorul si apoi ecranul. Chiar si cu planuri foarte bune, se pot intampla neplaceri si ecranul nu mai poate fi inapoiat. Instalati proiectorul, si apoi va puteti hotara care este cel mai bun ecran. Este o ocazie sa vedeti si daca proiectorul este exact ceea ce doriti.

Ce reprezinta “Aspect Ratio( raport aspect nativ) ”?

Reprezinta raportul dintre latimea si inaltimea imaginii. De exemplu un videoproiector cu raport de aspect 16/9 va produce o imagine care are 16 unitati de lungime la fiecare 9 unitati de inaltime. Aceast lucru este de asemenea definit ca 1.78: 1 ceea ce inseamna ca latimea este de 1.78 ori mai mare ca inaltimea. De exemplu, daca vreti o imagine de 100 cm inaltime aceasta presupune o latime 100x1.78=178 cm latime. Alte valori obisnuite de raport aspect sunt 4:3 si 5:4. Raportul de aspect nativ se refera la numarul de pixeli efectivi ai proiectorului. De exemplu, un display care are 1280x720 pixeli are un raport de aspect nativ de 16:9. Un display de 640x360 are tot raportul de 16:9, dar la un sfert din rezolutia celuilalt. Majoritatea videoproiectoarelor contruite acum suporta mai multe rapoarte aspect. Imaginile proiectate la raportul de aspect nativ, folosesc intreaga rezolutie a proiectorului si realizeaza luminozitatea maxima. Imaginile prezentate in alt raport de aspect decat cel nativ vor avea rezolutia si luminozitatea inferioare unei imagini prezentate in raportul de aspect nativ.

Home Theater

Raportul 16:9 este special conceput, in primul rand, pentru home theater, pentru ca semnalele DVD si HDTV sunt transmise si codate in format 16:9. Adeptii home theater prefera acest raport pentru ca este mai apropiat de formatul original al filmului de 35 mm, dar si proiectoarele 4:3 pot fi o alegere buna.

Proiectoarele “multifunctionale” – benzi negre sau ecran mic

Multe din videoproiectoare, atat cu 16:9, cat si cu 4:3, pot proiecta diverse alte rapoarte aspect. Atunci cand semnalul nu are acelasi raport cu cel al videoproiectorului, veti avea benzi negre, fie pe marginile laterale (raport 16:9 proiectand 4:3), fie sus si jos (raport 4:3 proiectand 16:9). Modul 16:9 al proiectorului ar trebui folosit numai cu DVD.

Ce ar mai trebui stiut?

Mai sunt, evident, si alte lucruri, acelea care va fac sa indragiti tehnologia, acelea pe care le arati prietenilor si sunt foarte uimiti.
In cazul videoproiectoarelor acestea ar fi:
- multiplu raport aspect
- picture – in –picture sau picture – by –picture
- mod cinema pentru culori mai stralucitoare si zgomot mai mic
- telecomanda cu infrarosu
- meniul de pornire ce poate fi personalizat

 

___________________________________________________________________________________________________________________________
Site optimizat pentru o rezolutie de 1024x768 si apartinand 3G International srl.
Ultima actualizare 25 Februarie 2008.
Webmaster